KRONOSPAN INVESTUJE DO ŠTVRTEJ PODLAHOVEJ LINKY

29.11.2005 Prešov

Investícia vo výške viac ako 3.5 miliardy Sk je stále otvorená\r\n\r\n29. novembra 2005, Prešov - Spoločnosť Kronospan, jediný výrobca plávajúcich laminátových p...
Investícia vo výške viac ako 3.5 miliardy Sk je stále otvorená

29. novembra 2005, Prešov - Spoločnosť Kronospan, jediný výrobca plávajúcich laminátových podláh na Slovensku, začala montáž už v poradí štvrtej linky na výrobu podláh. Nová linka bude mať kapacitu 3,5 mil. m2 podláh ročne a celkové náklady na jej výstavbu spoločnosť odhaduje na 70 mil. Sk. Po spustení linky, ktoré je plánované na január 2006, vznikne v závislosti od jej vyťaženia 16 až 20 nových pracovných miest. V roku 2005 spoločnosť investovala približne 20 mil. Sk aj do skvalitnenia výroby tenkej drevotrieskovej dosky.

V súčasnosti Kronospan v Prešove vyrába laminátové podlahy na 3 linkách. Podľa slov konateľa spoločnosti KRONOSPAN SK, s.r.o. Dušana Šneidera výroba plávajúcich laminátových podláh už v lete dosiahla plnú kapacitu. „ Na základe rastúceho dopytu sme pristúpili k výstavbe štvrtej linky. Predpokladáme, že z tejto linky pôjde viac ako 90 % výroby na export“ povedal Šneider.

Kronospan v Prešove za rok 2005 vyrobí približne 8 mil. m2 podláh. Vstupnou surovinou je MDF doska, ktorú firma dováža prevažne z Nemecka a Poľska. Ako počas Dňa otvorených dverí v septembri 2005 povedal konateľ spoločností Kronospan pre strednú a východnú Európu Markus Habegger, „ v pláne Kronospan-u je postaviť nový závod na výrobu MDF dosiek v strednej Európe. Jedným z horúcich kandidátov je Prešov na Slovensku, ktorý má už pripravené všetky potrebné podklady. Avšak čakáme, že túto investíciu s vysokou pridanou hodnotou v regióne s vysokou nezamestnanosťou podporí aj štát. “

Prešovský Kronospan je súčasťou nadnárodnej skupiny Krono Group, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie firmy ponúkajúce aglomerované výrobky na báze dreva. Nosným programom spoločnosti na Slovensku je výroba laminátových podláh, surových a laminovaných drevotrieskových dosák, obkladových panelov a lepených veľkoplošných dosák. Kronospan v Prešove zamestnáva viac ako 420 zamestnancov. Okrem ekonomického prínosu pre región Prešova Kronospan aktívne podporuje aj neziskové projekty zamerané na trvalo udržateľný rozvoj, zlepšovanie podmienok pre vzdelávanie na školách a zmysluplné trávenie voľného času. V roku 2005 sa Kronospan už po druhýkrát stal Darcom roka; cenu mu udelila Komunitná nadácia Prešov.
Anna Mišinová
 

Vyberte región